
Professionalism  
 
An individual is not eligible for participation in an intercollegiate sport if that individual ever has 
been a professional in that sport. An individual becomes a professional if he or she:  
 
(a) Uses his or her athletics skill (directly or indirectly) for pay in any form in that sport; 
 
(b) Signs a contract or commitment of any kind to play professional athletics, regardless of its 

legal enforceability or any consideration received; 
 
(c) Receives, directly or indirectly, a salary, reimbursement of expenses or any other form of 

financial assistance from a professional sports organization based upon athletics skill or 
participation, except as permitted by NCAA rules and regulations; or 

 
(d) Competes on any professional athletics team and knows (or had reason to know) that the 

team is a professional athletics team (per Bylaw 12.02.4), even if no pay or remuneration for 
expenses was received. 

 
NCAA Bylaw 12.1.2 Amateur Status if Professional in Another Sport 
A professional athlete in one sport may represent a member institution in a different sport. 
However, the student-athlete cannot receive institutional financial assistance in the second sport 
unless the student-athlete: 
 
(a) Is no longer involved in professional athletics; 
 
(b) Is not receiving any remuneration from a professional sports organization; and 
 
(c) Has no active contractual relationship with any professional athletics team. However, an 

individual may remain bound by an option clause in a professional sports contract that 
requires assignment to a particular team if the student-athlete’s professional career is 
resumed. 

 
Information Regarding Drafts, Inquiries, and Agents  
 
You become a professional if you request that your name be placed on a professional league's 
draft list (e.g., the drafts conducted for the National Basketball Association and the National 
Football League).  If you participate in a sport in which you are drafted without your consent 
(e.g., Major League Baseball) being drafted by a professional organization does not jeopardize 
your amateur status. 
 
NCAA Bylaw 12.2.4.1 Draft and Inquiry 
An individual may inquire of a professional sports organization about eligibility for a 
professional-league player draft or request information about the individual’s market value 
without affecting his or her amateur status. 
 



NCAA Bylaw 12.2.4.2 Draft List 
An individual loses amateur status in a particular sport when the individual asks to be placed on 
the draft list or supplemental draft list of a professional league in that sport, even though: 
 
(a) The individual asks that his or her name be withdrawn from the draft list prior to the actual 

draft; 
 
(b) The individual’s name remains on the list but he or she is not drafted; or 
 
(c) The individual is drafted but does not sign an agreement with any professional athletics team. 
 
NCAA Bylaw 12.2.4.2.1 Exception – Professional Basketball Draft 
An enrolled student-athlete (as opposed to a prospective student-athlete) in the sport of 
basketball may enter a professional league’s draft one time during his or her collegiate career 
without jeopardizing eligibility in that sport, provided the student-athlete is not drafted by any 
team in that league and the student-athlete declares his or her intention to resume intercollegiate 
participation within 30 days after the draft. The student-athlete’s declaration of intent shall be in 
writing to the institution’s director of athletics. 
 
NCAA Bylaw 12.2.4.3 Negotiations  
An individual may request information about professional market value without affecting his or 
her amateur status. Further, the individual, his or her legal guardians or the institution’s 
professional sports counseling panel may enter into negotiations with a professional sports 
organization without the loss of the individual’s amateur status. An individual who retains an 
agent shall lose amateur status. 
 
Agents  
NCAA rules do not prohibit meetings or discussions with an agent, but you would jeopardize 
your collegiate eligibility in a sport if you agree (orally or in writing) to be represented by an 
agent, regardless of whether the agreement becomes effective immediately or after your last 
season of collegiate eligibility.  Additionally, the receipt of any benefits or gifts by you, your 
family, or friends from such an individual would jeopardize your intercollegiate eligibility in that 
sport.  
 
If an individual attempts to contact you regarding the marketing of your athletics ability in any 
manner, you should be careful.  If you have concerns regarding a player agent, please contact 
your coach, Associate Athletic Director/Senior Woman Administrator, Director of Athletics or 
Faculty Athletics Representative.  
 
Question and Answers Related to Agents  
 
Question: Before and after the draft, agents who wish to represent me have contacted me. Can I 
reach an agreement with an agent to represent me without jeopardizing further eligibility for 
intercollegiate sports? 
Answer: No. If you or your parents reach a verbal or written agreement with an agent, this will 



jeopardize your eligibility at an NCAA school.  
 
Question: Is it true that it is permissible for a student-athlete to have an advisor, but not an 
agent? If so what is the difference between an advisor and an agent? 
Answer: It is permissible for a student-athlete to have an advisor (but not an agent) without 
jeopardizing further eligibility at an NCAA school. Under NCAA regulations, a student-athlete 
and his parents are permitted to receive advice from a lawyer or other individual concerning a 
proposed professional sports contract, provided the advisor does not represent the student 
directly in negotiations for a contract. In this regard, it is permissible for an advisor to discuss the 
merits of a proposed contract with a student-athlete and give suggestions about the type of offer 
the student should consider. In order to maintain eligibility at an NCAA school, however, the 
advisor may not be used as a link between the student-athlete and the professional sports team or 
organization. If the advisor makes a direct contact with the professional team, the advisor shall 
be considered an agent and the student-athlete will have jeopardized future eligibility at an 
NCAA school. For example, an advisor may not be present during discussions of a contract offer 
with a professional team or have any direct contact (i.e., by persons, telephone or mail) with a 
professional sports team on the student's behalf. Finally, it is important to note that in order to 
maintain eligibility at an NCAA school; the student-athlete must compensate the advisor at his or 
her normal rate.  
 
Question: May I receive any benefits (e.g., transportation or meals) from an agent or advisor 
without jeopardizing my NCAA eligibility? 
Answer: No. A student-athlete will be ineligible if he/she accepts any transportation or other 
benefits from any person who wishes to represent him or her in the marketing of athletics ability. 
This rule does not prohibit a student from having a meal with someone who wishes to represent 
him/her, provided each pays for the actual cost of their meal and arranges for transportation 
separately.  
 
Question: Am I permitted to negotiate directly with a professional sports team? 
Answers: Yes. NCAA rules were changed in 1992 to allow a student-athlete and his parents or 
legal guardians to negotiate directly with a professional team. A student also is permitted to have 
a representative of Marist College (e.g., sports counseling panel at an institution) negotiate on 
his/her behalf.  
 
Question: What type of role can my head coach play in helping me review options under these 
regulations? 
Answer: A head coach is not permitted to negotiate on behalf of a student-athlete, regardless of 
whether the coach is a member of the institution's professional sports counseling panel.  
However, the coach is allowed to help in determining a student-athlete's market value by 
assisting him/her in determining when or if the student may be drafted and the compensation that 
may be offered. No coach, other than the head coach, can be involved in the review of the 
student-athlete's market value.  
 
Question: May I reach any kind of agreement for a contract with a professional team and still 
retain eligibility? 
Answer: No. If a student reaches a written or verbal agreement for any portion of the terms of a 



professional contract, he or she will have jeopardized future eligibility at an NCAA school.  
 
Question: What happens to my eligibility if a professional team offers to fly me and my parents 
to its city to watch a ball game and meet with the local media? Is a representative of the team 
permitted to take my parents and me to dinner or entertain us in any other way? 
Answer: In order to retain NCAA eligibility, a student-athlete is not permitted to receive any 
kind of entertainment expenses from the professional team. This includes a representative of a 
professional team purchasing a meal for the student-athlete or his/her parents or paying expenses 
for a visit to the city of the team for any reason whatsoever. 
 
Question: Am I allowed to participate in a tryout with a professional team? 
Answer: Yes, but only during the summer (beginning at the end of the academic year). Under 
these circumstances, a professional team is not permitted to provide any expenses for the tryout. 
Thus, if a student-athlete decides to travel to a particular place to participate in a tryout during 
the summer, the student-athlete must provide all expenses associated with the tryout. 
Accordingly, this means that a student-athlete will jeopardize eligibility if he/she participates in 
any professional league tryout camps that take place during the academic  

  
 


